Novčane kazne za ne izmirenje novčanih obaveza

Bez autora
Dec 27 2012

Usvojen je novi Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama između javnog sektora i privrednih subjekata, u cilju sprečavanja neizmirenja novčanih obaveza, sa primenom od 31. marta 2013. godine.Po novom zakonu rok za izmirenje novčanih obaveza između privrednih subjekata ne može biti duži od 60 dana. Dužnik je u obavezi da ispoštuje utvrđeni rok i da bez opomene izmiri svoju obavezu i u slučajevima kada ne postoji pisani ugovor, nije dogovoren rok ili ako je ugovoren duži rok od roka koji ovaj Zakon predviđa.

Novčane kazne za ne izmirenje novčanih obavezaUsvojen je novi Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama između javnog sektora i privrednih subjekata, u cilju sprečavanja neizmirenja novčanih obaveza, sa primenom od 31. marta 2013. godine.

Po novom zakonu rok za izmirenje novčanih obaveza između privrednih subjekata ne može biti duži od 60 dana. Dužnik je u obavezi da ispoštuje utvrđeni rok i da bez opomene izmiri svoju obavezu i u slučajevima kada ne postoji pisani ugovor, nije dogovoren rok ili ako je ugovoren duži rok od roka koji ovaj Zakon predviđa.

Izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama može se vršiti i u roku dužem od 60 dana, u slučajevima kada je je predviđeno plaćanje u ratama i to najduže do 90 dana, ili ukoliko dužnik dostavi bankarsku garanciju.

Ako je javni sektor dužnik, rok za izmirenje novčanih obaveza između javnog sektora i privrednih subjekata ne može biti duži od 45 dana.

Izuzetak, kada se primenjuje rok duži od predviđenog, je ukoliko je dužnik Republički fond za zdravstveno osiguranje ili je korisnik sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i to najduže do 90 dana. Poverilac ima pravo da od dužnika zahteva plaćanje naknade za kašnjenje ili plaćanje zatezne kamate. Predviđene su i novčane kazne za neizmirivanje novčane obaveze u rokovima koji su utvrđeni ovim Zakonom.

Ovo je značajan korak za poslovanje sa manjim rizikom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik